WORKPOSITIVE A FACEBOOKON IS! belépés / regisztráció
vissza vissza

SMED (villámátállás) oktatás, bevezetés

A Single Minutes Exchange of Dies (SMED) módszert autóipari présüzemekben alkalmazták először.

Magyarul egyszámjegyű átállásnak szokás fordítani, ami eggyel jobb, mintha szó szerint egyperces átállásnak hívnánk, de a villámátállás talán még könnyebben megjegyezhető és közelebb is áll a valósághoz. Szinte minden iparágra jellemző, hogy egyre többféle terméket gyárt, fajtánként egyre kisebb darabszámban, ami a gyártósorokon vagy berendezéseken folyamatosan növeli az átállások számát. Az így elvesztett idő  pedig egyre “előkelőbb” helyet foglal el a veszteségrangsorban.
Átállásaink számát mégegy tényező növelheti: az átfutási idő csökkentése. Utóbbi sok cégnek létkérdés ma már: egyre gyorsabban piacra jutni, egyre rövidebb idő alatt teljesíteni a vevői megrendeléseket, egyre hamarabb reagálni az igényekre, változásokra. A rövidebb átfutási időhöz pedig először a folyamatközi készletek csökkentésén keresztül vezet az út, az viszont –sokféle terméket előállító folyamatok esetén- szinte mindig növeli a gyártmányváltások számát.
Videóra vett átállásait közösen elemezzük: meghatározzuk a szük-séges és szükségtelen tevékenységeket, meg-vizsgáljuk, hogy az átállási idő alatt végzett tevékenységeket lehe-tett-e volna az átállás előtt vagy után elvégezni, mit lehetett volna párhuzamosítani stb. Gyakran 30-50% időmegtakarítást érünk el csupán átszervezéssel, beruházások nélkül.
Hasonló gyorsaságot várunk, mint a Forma-1-ben, csak jellemzően nem korlátlanok a pénzügyi erőforrásaink.

INFORMÁCIÓK
ÁLLÁSOK
Workpositive Kft