WORKPOSITIVE A FACEBOOKON IS! belépés / regisztráció
vissza vissza

TPM (teljeskörű hatékony karbantartás) oktatás, bevezetés

A TPM (Total Productive Maintenance = teljeskörű hatékony karbantartás) integrál minden korábbi módszertant: a meghibásodás utáni, a megelőző, a korrektív és az előrejelző karbantartást is.

Mégsem emiatt tekinthető csak igazán teljeskörűnek: a karbantartással kapcsolatos tevékenységek menedzsmentjét kiterjeszti számos, karbantartási szempontból korábban “érdektelennek” tartott vállalati funkcióra is.

A gépkezelők a rutin ellenőrzések és időszakos tisztítások mellett számos hibát is képesek elhárítani, ráadásul gyorsan, hiszen mindig a gép mellett vannak.

A termékminőség meghatározásáért felelős kollégák –bármilyen furcsán is hangzik elsőre- komoly hatással lehetnek egyes technológiák működési hatékonyságára: lehetnek olyan minőségi elvárások, melyeket a technológia csak komoly veszteségek (állásidő, kieső termék) árán tud teljesíteni. Gyakran előfordul, hogy ezen elvárások racionális átgondolása, fogalmazzunk úgy, jobb harmóniát teremt az elvárások és a lehetőségek között.

Fontos szereplők a termelést tervezők is: sokszor nem mindegy, hogy melyik terméket melyik gyártóberendezéssel szeretnénk legyártatni. Egyiken jobban megy a másikon esetleg kicsit akadozik: a széleskörű gyártási tapasztalattal rendelkező tervezők ezért jobb döntéseket tudnak hozni, emellett jobban “átérzik” azt, hogy egy jól felépített megelőző karbantartási program hogyan hálálja meg azokat az áttervezésekkel biztosított tervezett állásidőket, melyek a megelőző karbantartási tevékenységek elvégzéséhez szükségesek.

Még nem is beszéltünk a technológiát kiválasztó, azt az adott feladatra adaptáló mérnökök szerepéről.


 

INFORMÁCIÓK
ÁLLÁSOK
Workpositive Kft