WORKPOSITIVE A FACEBOOKON IS! belépés / regisztráció
vissza vissza

Normarendszer kialakítás, felülvizsgálat

Vajon mennyi idő alatt futnák le a legjobb női atléták a 100 métert, ha soha nem mérnék az idejüket, csak annyit kérne tőlük edzőjük, hogy “Fussatok, amilyen gyorsan csak tudtok”? Tizenhárom, tizennégy másodperc alatt?

Valószínűtlen példa, de annál igazabb vállalati munkakörökben, hogy ha nem mérjük a dolgozók teljesítményét, átlagosan 30%-ot is veszíthetünk.

Amennyire elterjedt a sportban a pontos teljesítménymérés, annyira ritka az a vállalati szektorban: vagy nincs, vagy nem pontos vagy nem azt méri, amire igazából szükség lenne. Jó rendszerre bukkani nehéz feladat, kiválóra pedig szinte lehetetlen lenne, ha nem róluk szólnának az esettanulmányok…

Normarendszerrel jellemzően közvetlenül a termelésben dolgozók teljesítményét mérjük, gyakran teljesítménybért kapcsolva hozzá.

Két fajta normarendszer kialakítását vállaljuk, ami jelentheti a már meglévő rendszer adataira épülő átalakítást is:


  • hagyományos normarendszer: a meglévő termékelőállítási folyamat feltérképezésével és mérésével (pl. REFA módszertannal) rögzítjük a folyamat lényeges paramétereit és hozzá tartozó időadatokat;
  • kísérlettervezéssel kialakított normarendszer: alkalmas arra, hogy akár már a termék gyártásba kerülése előtt is meghatározza a fent szereplő paramétereket és időadatokat, segítve a pontosabb árajánlatkészítést és biztosítva a gyártás első pillanatától aktuális normaidőket.

INFORMÁCIÓK
ÁLLÁSOK
Workpositive Kft